Gündem

Bu Köy Yoluna Giren Araçlar Lastik Kesiyor

Sazak Köyü Akçaören Mahallesi sakinleri köylerine yol yapılmasını istiyor. Kalın dökülen çakıl nedeniyle araçların lastik kestiğini, kazaların meydana geldiğini, köydeki tekstil işletmesine mal tedariğinde sorun yaşandığını ve köye yerleşen gurbetçilerin yol sorunu nedeniyle köylerini terk ettiklerini dile getirdiler.

Geçtiğimiz günlerde haberini yaptığımız Sazak Köyü’ne açılan tekstil fabrikasının da bulunduğu Akçaören Mahallesi sakinleri toplu olarak gazetemizle irtibata geçerek köylerindeki yol sorunun giderilmesi için yetkililere seslendi. Ak Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş, Gerze Kaymakamlığı, Köylere Hizmet Götürme Birliği gibi birçok kişi ve kurumla irtibata geçtiklerini dile getiren köylüler bir buçuk kilometrelik yola yıllardır ne asfalt ne de elek altı çakıl döktürebildiklerini söylediler.

"Yolsuz köy olmaz"

Geçen sene kendi imkanlarıyla, arsalarından feragat ederek yolu genişletip çakıl döktürdükleri ifade eden Akçaören Mahallesi sakinleri, “yolsuz köy olmaz” diyerek yetkililere seslendiler. Kamyonların, ambulansların mahalleye girip çıkmakta zorlandığını, otomobillerin lastik kestiğini sözlerine eklediler. Açılan tekstil işletmesiyle birlikte kentten köye göçün hızlandığını söyleyen mahalleli, şehir dışında yaşayan köylülerin mahalleye ev yaptırmak istediğini ama yol sıkıntısı nedeniyle vazgeçtiklerini, yaptıranların ise mahallede doğru düzgün yol olmadığından Sazak’ta kalmadıklarını ifade ettiler.

Köylerinden doğal kaynak suyu çıktığını ve insanların su almak için mahalleye gelmek istediklerini ama yolların bozuk ve yola dökülen taşların çok büyük olması nedeniyle gelemediklerini aktaran köylüler, “düzenli bir köy yolu istiyoruz” dediler.

Yol nedeniyle kaza yaptı

Otomobillerin yılda iki set lastik eskittiğini dile getiren mahalleli, motorların ve patpat adı verilen iki tekerli araçların taşlı yolda sıklıkla kaza yaptığını söylediler. Eli sargılı bir şekilde dolaşan Serkan Türk isimli fabrika çalışanı ise, geçtiğimiz günlerde köydeki tekstil işletmesinden evine giderken motosikletten düştüğünü ve motosikletin egzozunun elini yaktığını vurguladı. Sadık Bakal isimli başka bir çalışan ise patpat ile işe gidip geldiğini, yol sorunu nedeniyle can güvenliğinden endişe etmesi nedeniyle yolu 4 kilometre uzatarak Akçaören Mahallesi’ne gelebildiğini aktardı.

Sazak Köyü Muhtarı Mevlüt Tanga: "Kendi cebimizden para vererek çakıl döktürdük"

Yol sorunuyla ilgili gazetemize konuşan Sazak Köyü Muhtarı Mevlüt Tanga, “4 yıllık muhtarlığım döneminde üç mahallemize asfalt yapıldı. Tekstil açıldıktan sonra ulaşım zorluklarını görüp iki mahalle için daha müracaatta bulunduk. Bu yıl deprem dolayısıyla ödenekler az geldiğinden yapılacak olan asfalt çalışması yapılamadı. Geçen yıl greyder bakımı yapıldıktan sonra toprak çıktı, yol çamur oldu. Geçen yıl cebimizden 5’er bin TL vererek çakıl döktürdük. Asfalt yapılacak diye çakılı kalın döktüler. Çakıl oturmadı.

Sayın Nazım Maviş yolun yapılacağına dair söz verdi. Fakat şuana kadar bir adım yok. Arabalar çakıl asfaltta zorlandığı için köylüler asfaltın kazınmasını talep ettiler. Fakat bu işin bilir kişileri dökülmüş çakılın kaldırılamayacağını böyle bir şeyin mümkün olmadığını bildirdiler. Silindir gezdirilip asfalt dökülmesi sorunu çözebilir. Ben muhtar olarak köylülerin şikayetleri üzerine hareket etmek zorundayım. Şikayetleri gerekli yerlere iletiyorum. Ankara’ya kadar gittim, ilettim. Meclise gittim, milletvekiline ilettim.

"Ek ödenek çıkartıldığında..."

Köyümüze çok güzel bir yatırım yapılmış. Sinop’tan misafirleri geliyor. Sipariş vermek için gelen oluyor. Bu bir km’lik yol sıkıntı oluyor. İnşallah sizlerin de vasıtasıyla şikayetimizi yetkililer duyar. Gazeteye bu şekilde konuştuğum için muhtar olarak işlerimin daha da zorlaşacağını düşünüyorum. Ama ben köylülerin isteklerini şikayetlerini sizler vasıtasıyla iletiyorum. İnşallah burada bir sorun olduğunu görürler ve bir an önce çözüme kavuştururlar. Bana Nazım Maviş ve Gerze Kaymakamı tarafından söylenen ek ödenek çıkartıldığında buranın öncelikte olduğuydu. Öyle olacağını umuyoruz” dedi.

Hasan Türk: "Küskünüm"

Sazak Köyü Akçaören Mahallesi’ne dar dokuma imalatı fabrikası açan Hasan Türk ise, “30 senden beri İstanbul’da tekstil işi yapıyoruz. Ben milliyetçi bir vatandaş olarak memleketime yatırım amaçlı bu iş yerini kazandırdım. Hem köylüm hem milletim faydalansın diye buraya yatırım yaptım. Hedefim daha fazlasını yapmak fakat köyüme bir kilometrelik yolu alamadığım için küskünüm. Ben yol istiyorum. Ben memleketim kalkınsın diye köyüme işyeri kurdum. Kalktım geldim, özellikle köyüme kurdum. Bizim istediğimiz bir yol. Devletimizden hizmet alabilirsek biz de hedeflerimizi büyütmeyi düşünüyoruz. Daha çok üretim, daha çok istihdam için yola ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

Osman Al: "Senede iki takım lastik eskitiyoruz"

Mahalle sakini olarak gazetemize demeç veren Fatma Al, “düzenli bir yol istiyoruz. Ambulans gelince hastalarımız sıkıntı yaşıyor. Çakıldan otomobillerin lastikleri kayıyor” derken, bir başka mahalle sakini Osman Al, “arabamıza bir takım lastik alıyoruz. 6 ay sürmüyor, eskiyor. Senede iki takım lastik eskitiyoruz. Taşlar hep kesiyor lastikleri. Sadece asfalt istiyoruz köyümüze. Başka bir ihtiyacımız yok” diye konuştu. Şerafettin Çırak ise, “Sazak Akçaören Mahallesi’nde yol konusunda çok rahatsızız. Arabaların altları vuruyor, lastikler parçalanıyor. Yolumuzun asfaltlanmasını istiyoruz” dedi.