Orhan Ertuğrul CHP’den Gerze Belediye Başkanı Aday Adaylığı resmi başvurusunu yaptı. Ertuğrul’un açıklamasına katılım yoğun oldu.
Ertuğrul, resmi evraklarını Gerze İlçe Başkanı Birol Sazak’a teslim etti. Belediye Başkanı Aday Adayı yaptığı konuşmada, “Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal'in 9 Eylül 1922 tarihinde Izmir'de Yunanlıları denize dökmesiyle düşman temizlenmiş oldu.
Bu zaferden sonra, 11 Ekim 1922 tarihinde İtilaf Devletleriyle, Mudanya Ateşkes Antlanması imzalandı. Bu zafer, siyasi bir zafer idi. Bu antlaşma ile Türk'ün aziz vatanını paylaşma tasarıları sonuçsuz bırakıldı. 30 Ekim 1918 Mondros Ateşkes Antlaşması geçerli bir belge olmaktan çıktı. Istanbul, boğazlar ve doğu Trakya savaş yapılmadan kurtarıldı. 24 Temmuz 1923 tarihinde Lozan Barış Antlaşması imzalandı. Böylece bağımsızlık savaşımızı taçlandıran siyasi bir zafer kazanılmış oldu.
Savaşın kazanılmasından sonra TBMM'nde siyasi birlik yoktu. Mecliste çeşitli siyasi gruplar ortaya çıktı. Bu gruplar içerisinde Mustafa Kemal Paşa'ya karşı olanlar da vardı. Bu gelişmeler onun siyasi parti kurmasını gerekli kıldı. Bu yolla. demokrasi konusunda önemli bir adım atılmış olacaktır. Kurtuluş Savaşı döneminde, millet ile olan bağlarını "Anadolu ve Rumeli Mudafaa-i Hukuk Cemiyeti" aracıyla güçlendirilmişti. Bağımsızlığın kazanılmasıyla tarihi görevini tamamlamış olan bu cemiyetin yerine yeni bir teşkilat kurmak gerekiyordu. Onun için Halk Firkasını 9 Eylül 1923 tarihinde kurdu. Bu parti Cumhuriyet'in ilanından sonra Cumhuriyet Halk Firkası adını aldı. Bugün Cumhuriyet Halk Partisinin 100. Yılında burada bulunmanın heycanını ve onurunu yaşıyoruz.
Partimizin uzun yıllar boyunca kalacağına, ülkemizin insan haklarına bağlı, demoktarik, laik ve sosyal hukuk devletine olan inancımız sonsuzdur.
2019 yılında partimiz belediye başkanlığını kaybettiğinde, Gerze için neler yapabileceğimi düşündüm. Emekli olduktan sonra, Cumhuriyet Halk Partisi'ne üye oldum. Anlamlı gün olan, bugün, 9 Eylül'de üye olduğum partinin belediye başkanlığı için aday adayım. Gerze'yi çok iyi tanıyorum. Bu güzel ilçemizin sorunlarına hakimim ve bunlar üzerine ilçe yönetimi, muhtarlar, sivil toplum kurumları ve Gerze'nin önemli aydın insanları ile yapılması gereken projeler üstüne konuşulur. Ondan sonra, gerekli olan projeler hayata geçirilir.
Bu sorunları birkaç başlık altına belirtmek gerekirse:
1) Trafik sorunu
2) otopark
3) yeşil alan
4) yolların durumu
5) dere yatakları
6) kanalizasyon
7) su sorunu (baraj)
8) pazar yeri gibi. (Pazar altı otopark)
Gerze halkının ihtiyaç ve isteklerine göre bu projeler çoğaltılabilir. Önemli olan bunların gerçekçi ve yapılabilir olması ve bunun yanında tasarruflu olmak gereklidir.
Beni dinlediğiniz için hepinize sevgilerimi saygılarımı sunar, teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
Orhan Ertuğrul kimdir?
“05.05.1955 yılımda Ankara'da doğdum. Gerze'nin Kızılcalı köyünün Sindeli mahallesindenim. Annem ev hanımı, babam ise 1950 yılında Sinop Devlet Hastanesi'nde sağlık memuru (laborant) olarak çalışmıştır. 1952 yılında Ankara'da Keçiören Sanatoryum Hastanesinde, Ankara Hastanesi ve en son olarak Ankara Tıp Fakültesinde görevine devam etmiştir. O zamanın doktorları olan İhsan Doğramacı, Emel Doğramacı, Türkan Akyol, Mustafa Kalemli vb doktorlarla çalıştı. Onlarca hastanın ameliyat olmasında, özellikle ihtiyacı olan Gerzeli yakınlarına yardımcı oldu. 1974 yılında emekli olmuştur. Üç erkek ve üç kız kardeşiz. Çocukluğumuz ve gençliğimiz hep Ankara'da geçmiştir.
İlkokulu Ankara'da Çankaya ilçesinin Gülveren Mahallesindeki Devrim İlkokulu'nda eğitim hayatıma başladım. İlkokul dördüncü sınıfı Kızılcalı Köyümüzde okudum. Beşinci sınıfı ise, Devrim İlkokulu'nda bitirdim. Gülveren Ortaokulunu, Gülveren Lisesi'ni bitirdikten sonra 1976 yılında, Samsun Eğitim Enstitüsü'nde Sosyal Bilgiler Bölümüne girdim. 12 Eylül 1980 tarihinde mezun oldum.
Öğrencilik yaşantımda, yaz aylarında hem harçlık çıkarmak hem de aileye yük olmadan çalışma şartlarının önemini bilmek için çalıştım. Ankara'da, İstanbul'da çeşitli iş kollarında; simit satıcılığı, gazete satıcılığı, mobilyacının yanında çırak olarak, seyyar satıcılık, garsonluk, inşaat, plastik şirketinde işçi (İstanbul'da altı ay) çalıştım. Bu çeşitli iş kollarında ve çalışma şartlarında gördüm ki, emeğe işçiye olan saygıyı sevgiyi, insanların sömürülmeden ve ezilmeden yaşamaları için ellerinden ne geliyorsa başardıklarını gördüm.
23.02.1982 yılında, Zonguldak Devrek Lisesine tayin oldum. Aynı yılın dokuz Mart'ında Devrek ilçesine bağlı Eğerci Nahiyesi Pelitli köyünde kısa dönem birleştirilmiş sınıf öğretmenliği ve okulun müdürlüğünü yaptım. 01.03.1983 yılında kısa dönem (dört ay) askerliğimin İzmir Menemen 48. Piyade Alayında yaptım. 07.11.1983 yılında Zonguldak Devrek Lisesinden Yazıcık Köyü İlköğretim okulunda göreve başladım. Bu okulda 15.09.1987 yılına kadar görev yaptım. Daha sonra, doğu görevi için 30.09.1987 yılında isteğe bağlı Ağrı Eleşkirt Lisesi'nde göreve başladım. 27.04.1988 yılında tekrar isteğe bağı olarak Ağrı Merkez Ortakent İlköğretim okuluna tayin oldum. Bu okulda öğretmen eksikliğinden dolayı tek başıma üç sınıfa eğitim verdim. Görev yaptığım köy 3000-3500 rakımlıydı. 1988 yılında Tokat'ta evlendim. 26.09.1990 yılında Tokat Merkez Yağmurlu İlköğretim Okulunda göreve başladım. 1992 yılında branş değişikliği yaparak, Coğrafya öğretmenliğine geçtim. 03.09.1997 yılında Tokat Merkez, Vali Mehmet Özgün İlköğretim okulunda göreve başladım. 18.08.2006 yılında Tokat Merkez Mehmet Akif Ersoy Görme Engelli İlköğretim Okulu'nda görevlendirildim. Bu okul pansiyonlu bir okuldu.
Öğretmenlik yaptığım yıllarda, kim olursa olsun, öğretmen, hizmetli, memur ve öğrenciler, herkese ayrım yapmadan, eşit davrandım, hoşgörü ile yaklaştım. İşçiyle işçi, köylü ile köylü; kendimi yüksek görmeden kimseyi aşağılamadan hor görmeden insanları sevdim ve saydım.
2020 yılının Mayıs ayında emekli oldum. Emekli olduktan sonra Gerze'de ikamet etmeye başladım. Şuan evli ve iki çocuk babasıyım.”