Gerze'de yaşayan, bazılarımızın komşusu, akrabası, bazılarımızın abisi, amcası hatta dedesi olan, ancak başarıları konusunda çok azımızın bilgi sahibi olduğu ilçemizde, ilimizde ve ülkenin birçok coğrafyasında neredeyse adım atmadığı yer kalmayan yeşil-mavi, çevre ve doğa dostu, yürümeyi hayatında yaşam biçimi haline getirmiş müstesna kişilik 77 yaşındaki genç Mustafa Kıray ile buluşturuyoruz. O kadar zengin bir yaşanmışlığın ancak aşağıdakiler kadarını sizlere ulaştırabiliyoruz.
Karşısınızda Dünya’nın ilk 10’daki en önemli doğa yürüyüş parkurlarından biri olan 535 kilometrelik Tarihi Likya Yürüyüş Yolu’nu 14 gün gibi kısa bir sürede yürüyen tescilli Dünya şampiyonu hemşerimiz Mustafa Kıray.
Hoş geldin şampiyon.
Hoşbulduk. Öncelikle gazetenize yayın hayatında başarılar diliyor, bana sayfalarınızı açma imkanı sağladığınız için çok teşekkür ediyorum.
Şampiyon doğa yürüyüşçüsü Mustafa Kıray bize kendini tanıtabilir mi?
1946 Bulgaristan Şumlu-Deliorman doğumluyum. Evli ve bir kız, bir erkek çocuk babasıyım. Mübadele ile 1951 yılının Ocak ayında Türkiye’ye geldik ve devletimiz bizi Yaykıl Köyü’ne yerleştirmiş. Esas mesleğim kadın terziliğidir. Askerliğimi Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’nda merhum Cumhurbaşkanımız Cevdet Sunay’ın yakın koruması ve alay takımında maraton koşucusu olarak yaptım.
Doğa yürüyüşçüsü olmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?
Öncelikle istemeleri ve bu işi çok sevmeleri lazım. Bu ikisi olmadan hiçbir spor branşında başarılı olunamaz. Disiplinli çalışmalılar, sigara ve alkol asla kullanmamalılar. Saat en geç 22’de mutlaka yatmış olmalılar. İyi dinlenme, iyi beslenme ve iyi antrenmanı bir araya getirebilirlerse başarı mutlaka gelecektir.
Bir Dünya Şampiyonu olarak ilçemizde ve ülkemizde maddi anlamda size yeterince sahip çıkıldığına inanıyor musunuz?
535 kilometrelik Likya Yürüyüş Yolu’nu tamamlayıp dünya rekorum tescillendikten sonra zamanın Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı başarımın hikayesini haber yaptı ve bu beni ulusal ve uluslararası camiaya taşıdı. Ayrıca 2017 yılında arkadaşım Necati Kuruoğlu ile birlikte 19 günde gerçekleştirdiğimiz 981 kilometrelik Çanakkale Yürüyüşü için ve 2022’de gerçekleştirdiğim 19 Mayıs Samsun ATA’ya Saygı yürüyüşünde şahsıma sponsor olan Osman Belovacıklı ve iş insanı Vahdettin Özdemir’e desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Başka kimseden bugüne kadar maddi destek almadım. Gereksinimlerimi maaşımdan karşılıyorum.
19 Mayıs ATA’ya Saygı yürüyüşlerini Anıtkabir’e taşımayı düşünüyor musunuz?
Geleneksel 19 Mayıs Gerze-Samsun ATA’ya Saygı Yürüyüşü’ne 2009 yılında başladım. 14 yıldır da sürdürüyorum. Ben bu yürüyüşü kurtarıcımız Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve cumhuriyetimize bir vefa borcu olarak görüyorum. Anıtkabir yürüyüşünü 568 kilometrelik Gerze-Ankara arasında Anıtkabir’de sonlanacak cumhuriyet ve demokrasi yürüyüşümüzü de 12 günde tamamladım. İlerleyen süreçte tekrarlamayı elbette düşünüyorum.
Kısa ve uzun vadedeki hedeflerinizden bahseder misiniz?
Temmuz ayının başında Gerze ve Sinope grupları ile müştereken 10 günlük Tarihi Likya Yolu yürüyüşü ile Ekim ayı başında Gerze’den başlayarak Kars Sarıkamış’ta sona erecek 1150 kilometrelik Sarıkamış Şehitleri’ne saygı yürüyüşünü gerçekleştireceğiz.
“Doğanın Duygusal Hali” isimli hayat hikayenizden bir kesit anlatan belgeselden bahseder misiniz?
Üç yıl önce ATA’ya Saygı Yürüyüşü’nde tesadüfen tanıştığım Yönetmen Mustafa Özcan’dan gelen teklif üzerine gerçekleştirdik. Belgesel benim hayatımdan kesitlerle başlıyor, doğanın hayatla olan bağını tamamen keserek kendini evine hapseden birinin acılarını hafifletmekte ne denli başarılı olabileceğinin mesajını veriyor. Bu belgeselde benimle birlikte Gerze Ultra Doğa ve Dağcılık Grubu üyeleri Mehmet Tuncer, İlhan Bide, Şengül Göktürk, Seda Şengül ve İmera Farah da rol alıyorlar.
Küçük yaştaki çocuğunuzu kaybettikten sonra evlat acısını hafifletmek için kendinizi doğaya ve dağlara vurduğunuz ve bir çeşit doğa terapi ile hayatla yeniden bağ kurduğunuz söylentisi ne kadar gerçek?
Evet doğrudur. 6 yaşındaki çocuğumu kaybettikten sonra yaşamla bağımı koparmış, kendimi evime hapsederek ölümü beklemeye başlamıştım. Daha sonra her gün ağır ağır dağlara çıkmaya ve saatlerce yürümeye başladım. Doğanın her baharda yeniden canlanması benim yaşama arzumu geri getirdi ve hayata yeniden tutunmamı sağladı. Doğadan daha etkili bir ilaç olduğunu düşünmüyorum. Herkese tavsiye ederim.
Okurlarımızın en çok merak ettiği Gerzeli olarak göğsümüzü kabartan Dünya Şampiyonluğu hikayenizi anlatabilir misiniz?
Likya Yolu hakkında ilk bilgilenmem Sinoplu yürüyüşçü öğretmen Halil Bey sayesinde oldu. Kendisi mutlaka bu yolu yürümemi önerdi. Ve o süreçte Antalya’dan uluslararası bir yürüyüş için davet aldım ve Tarihi Likya Yürüyüş Yolu’nu görme fırsatım oldu. Gerze’ye döndüğümde günüm gecem bu yolu yürümenin hayali ile geçmeye başladı. Kararımı verdim, hazırlıklarımı yaptım ve 2016 yılının 23 Mayıs günü saat 08:27’de Muğla Fethiye ilçesi Ovacık’tan başlayıp Antalya Geyikbayır’ında biten 535 kilometrelik Tarihi Likya Yolu yürüyüşüne başladım. 2016 yılından bu yana hiç kimse tarafından kırılamayan yolu 14 günde yürüyerek dünya rekoru kırdım. Bu rekoru, bu yolu ilk keşfeden Kate Clow ve 15 kişilik uzman ekibi tarafından yürüyüş esnasındaki görsellerin iki saat süreyle incelenmesi sonucu rekorum tescil edildi ve bu alanda halen kırılamayan dünya rekorunun sahibi oldum.