Sağlık çalışanları, kalp ve damar hastalıklarının geniş bir yelpazeyi kapsadığını ve bunların başında koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, aritmi ve kalp kapak hastalıklarının geldiğini belirtti.
Yapılan açıklamada, kalp ve damar hastalıklarının gelişiminde en önemli risk faktörlerinin sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite eksikliği, tütün ve alkol kullanımı olduğu vurgulandı. Bu faktörlerin obezite, yüksek tansiyon ve yüksek kan şekeri gibi durumlara yol açarak, hastalık riskini artırdığı ifade edildi.
Sağlık personelleri, yaşam tarzı değişiklikleri ile 30-70 yaş arası kalp ve damar hastalığına bağlı ölümlerin yüzde 80’inin önlenebileceğini belirtti. 29 Eylül’de kutlanan Dünya Kalp Günü'nün 2024 teması "Önce Sen, Önce Kalbin" ve "Kalbinin Kahramanı Ol, Harekete Geç" olarak belirlendi.
Aile hekimlerinin 40 yaş ve üzeri bireyler için kardiyovasküler risk değerlendirmesi yaptığını belirten sağlık görevlileri, herkesin periyodik kontrollerini düzenli olarak yaptırması gerektiğine dikkat çekti. Sağlık personelleri, sağlıklı bir kalp ve yaşam için düzenli egzersiz yapmayı, tütün ve alkolden uzak durmayı, sağlıklı beslenmeyi önerdi.
Son olarak, vatandaşlar kalp sağlığına özen göstermeye ve aile hekimleriyle iletişimde kalmaya davet edildi.